Search box
zöld borító

2024. évi 100 éves MNB 3.000 Ft os színesfém emlékérme BU, orig kapszulában, prospektussal

Ár:5.000Ft
Kosárba

2024. évi 100 éves a Magyar Nemzeti Bank színesfém emlékérme BU
névérték:
3 000
minőség:
BU
kibocsátás:
2024.05.16.

finomság:
Cu75Ni25
kibocsátott darabszám:
8000 darab
átmérő:
38,61 mm
súly:
30,80 g
tervező:
Horváth Andrea

A Magyar Nemzeti Bank hazánk központi bankjaként a monetáris politikáért, a pénzügyi stabilitás fenntartásáért, a pénzforgalom zavartalan lebonyolításáért, továbbá a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletével összefüggő feladatok ellátásáért felelős. A jegybank elsődleges feladata az árstabilitás elérése és fenntartása, de kiemelt céljai között szerepel a környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos törekvések támogatása, valamint a lakosság és a gazdasági szereplők pénzügyi tudatosságának fejlesztése is. A független jegybank hazánk szuverenitásának egyik legfontosabb szimbóluma, létrehozásának igénye már az 1848-as forradalom követeléseit összefoglaló 12 pont között is szerepelt. Végül 1924. június 24-én valósulhatott meg a márciusi ifjak akarata, amikor az önálló magyar jegybank megkezdte munkáját. A Magyar Nemzeti Bank első feladata a háborún átesett ország gazdaságának stabilizálása volt.

Előlap: Az emlékérme előoldalán a Magyarország zászlaját heraldikai sávozással megjelenítő, körvonallal határolt középmezőben a fejlődést és növekedést jelképező Fibonacci-spirál plasztikus megjelenítése látható, háttérben szerkesztőnégyzetekkel. A spirál gyújtópontjában áll az „MNB” felirat és az alapítás évét jelölő 1924-es évszám, így kifejezve, hogy a jegybank tevékenységével a kezdetektől fogva hozzájárul a stabil gazdasági környezet kialakításához, ezzel megteremtve a fejlődés alapját. A külső peremen olvashatók az intézmény működését meghatározó legfontosabb célok: félköriratban fent a „STABILITÁS • FEJLŐDÉS • ÉRTÉKTEREMTÉS”, lent a „FÜGGETLENSÉG • FENNTARTHATÓSÁG”. A Fibonacci-spirál hátterében kirajzolódó legnagyobb szerkesztőnégyzetben a „2024” verési évszám, a „BP.” verdejegy és a 3000 FORINT értékjelzés olvasható. A kibocsátót jelölő „MAGYARORSZÁG” felirat a spirál ívét követve, a spirál alatt jelenik meg.
 
Hátlap: Az emlékérme hátoldalának körvonallal határolt középső részében a Magyar Nemzeti Bank logójának ábrázolása látható, plasztikusan megjelenítve.Felette az MNB által 1924-ben kibocsátott részvény díszítőelemének részlete látható, melyben a „100 ÉVES A” felirat olvasható, tartalmi egységet képezve a logóval. A logó ábrázolásától jobbra, fent az elektronikus tranzakció jelképeként egy bankkártya, majd – az óramutató járásával megegyezően – egy aranyrúd látható utalásként a szuverenitást elősegítő aranykészletre. A motívumsort a jelenleg forgalomban lévő 100 forintos, az 1971 és 1987 között forgalomban használt 10 forintos, valamint az 1946-ban kibocsátott 1 forintos forgalmi érme egy-egy részletének ábrázolása gazdagítja, érzékeltetve, hogy az MNB a stabil pénzügyi rendszer őre, a nemzeti valuta kibocsátója. A 10 forintos címletű forgalmi érme ábrázolásába illesztve, az emlékérmét tervező Horváth Andrea