Search box
zöld borító

2024. MNB. évf. 100 Ft emlékérme, rolniból, verdefényes (érmetokban szállítva)

Ár:900Ft
Kosárba

Érintetlen verdefényes érme, eredeti MNB rollniból. / 1 db érme ára 1.000 Ft érmetokkal együtt/

 

A verdefényes (jelentése csillogó, forgalomba nem került) az érmék minősítésére használt kifejezés. Hasonlít a bélyeggyűjtők által használt postatiszta kifejezéshez.

Gyártási eljárás
Technológiai szempontból azokat az érméket illetik ezzel a jelzővel, amelyek a forgalmi pénzekkel azonos technikával készülnek, felületük tükörfényesen csillogó, ezért szokásos a „tükörfényes” kifejezés használata is.

A jegybank alapításának 100. évfordulója alkalmából megjelenő 100 Ft-os forgalmiérme-emlékérme.
A jubileum alkalmából kibocsátásra kerülő 100 Ft-os forgalmiérme-emlékváltozat névértékes oldala megegyezik a jelenleg forgalomban lévő 100 Ft-os érme címletoldalával. A tematikai oldalon a megszokott címerábrázolás helyett a középmezőben kissé excentrikusan elhelyezve a Magyar Nemzeti Bank logójának ábrázolása látható, amelyet a jegybank által 1924-ben kibocsátott részvény díszítőkeretéből vett – két oldalt a belső magon túlnyúló és az előlap külső szélén futó gyöngysort is megszakító – motívum-részlet vesz körül. A tematikus oldal szélén, felső köriratban a „MAGYARORSZÁG”, alsó köriratban – három sorba tördelve – a „100 ÉVE A FÜGGETLEN, STABIL PÉNZÜGYI RENDSZER ŐRE” felirat olvasható, amely tartalmi egységet képez a logóábrázolással. Az alsó körirat fölött, bal oldalon a Magyar Nemzeti Bank alapításának évét jelölő „1924” felirat, jobb oldalon a „2024” verési évszám olvasható.
Az új érmével a lakosság a készpénzfizetési forgalomban, a mindennapi vásárlások során esetleg  találkozhat.